Bildvisningar

Bildvisningar

Sedan början av 1990-talet har jag rest omkring och visat bildspel hos föreningar, klubbar, pensionärsorganisationer, kyrkor och företag. Det har blivit flera hundra visningar genom åren, mestadels i Småland och Östergötland. I början var det bildspel med tre diabildsprojektorer som gällde, numera har jag gått över till det digitala och visar bilderna med en videoprojektor och dator. Dock har jag ett program kvar med diabilder, "Natt i Naturen", där jag pratar direkt till bilderna. De övriga programmen är bildspel, dvs. tal och musik är inspelat i förväg och synkroniserat med bilderna.

 

     Jag medför själv en komplett utrustning för visningen, bestående av dator, ljusstark Epson videoprojektor med full HD-upplösning, ljudanläggning med högtalare och en stor mobil projektionsduk (240 x 240 cm). Finns en större duk i lokalen, typ biografduk, använder jag gärna den i stället. Det enda jag i princip behöver är ett fungerande eluttag, och gärna att lokalen går att någorlunda mörklägga. För att montera upp utrustningen behöver jag tillgång till lokalen drygt en timma före visningen. Jag har egen firma (F-skattsedel) så jag debiterar med en enkel faktura, inget krångel behövs med arbetsgivaravgifter o.d.

 

     Här nedan följer en förteckning över de program som är aktuella just nu. Hittar du något som är intressant så är det bara att kontakta mig för en visning. Utöver priset för visningen så tillkommer reseersättning, och vid ev. dagtidsvisning tar jag ut 150 kr extra per timme om visningen är före kl. 18.00, som kompensation för förlorad arbetsförtjänst. Priserna gäller ideella föreningar, för företag som kan lyfta moms gäller 50% påslag på priserna. Alla priser är inklusive moms.

 

Följande program finns beskrivna nedan:

OBS! För att se fler bilder från programmen, för muspekaren över bilden och klicka på pilen som då kommer fram.

Smålands märkligaste platser, del 1 Kalmar län

53 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Azorerna

55 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Svalbard - en arktisk resa

55 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Södra Norge

35 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Höstvandringar, Marsfjället

51 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Höstvandringar i fjällen

35 minuter

1 250 kr

Digitalt bildspel

Natt i Naturen

45-60 minuter

1 250 kr

Diabilder

Smålands märkligaste platser, del 1

Smålands märkligaste platser 1, 750 x 500 px
Smålands märkligaste platser 2, 750 x 500 px
Smålands märkligaste platser 3, 750 x 500 px

Jag har under flera års tid rest runt i Småland och besökt märkliga och intressanta platser. Jag har fotograferat, i vissa fall filmat, gjort intervjuer och sökt historiska fakta. Nu är den första delen färdig, den som handlar om Kalmar län. En del av platserna jag berättar om är unika i Sverige, andra är till och med unika i världen. Jag avslöjar inte här vilka platser det rör sig om, men beställ en visning så kommer jag och berättar!


Längd: 60 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel

Azorerna är ett naturparadis mitt ute i Atlanten. Vi besöker bl.a. den vackra vulkankratern Sete Cidades, vandrar till ett djungelvattenfall bortanför en övergiven bergsby, åker på båtsafari och tittar på kaskeloter, olika delfiner och havssköldpaddor, badar i den tropiska oasen Caldeira Velha, vandrar till dimmornas sjö Lagoa do Fogo, provar nationalrätten Cozido som kokas i vulkaniskt het mark, besöker den världsberömda botaniska trädgården Terra Nostra och bergskapellet Nossa Senhora da Paz med sin strålande panoramautsikt och mycket mer. Azorerna är fortfarande ganska oexploaterade som turistöar och alla utflykter gör vi på egen hand. Innehåller även filmade avsnitt och mycket bakgrundsmusik.


Längd: 55 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel

Bilder från en resa med expeditionsfartyget Origo runt den arktiska ögruppen Svalbard. Vi tittar på sälar, Svalbardsrenar, arktiska fåglar, blomrariteter, gör strandhugg i både norska och ryska bosättningar, ser glaciärer kalva rakt ut i havet, blir anfallna av silvertärnor, lär oss om Svalbards historia, besöker Virgohamna där Andrées olycksaliga expedition startade 1897, och gör en isvandring ut på polarisen. Och naturligtvis stöter vi på "Kungen av Arktis", isbjörnen. En av dem kommer ända fram till vår båt, lägger upp labbarna på skrovet och tittar in på oss !


Längd: 55 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel från scannade diabilder

Södra Norge

Bildspelet inleds vid Trollstigen och Geirangerfjorden. Vi blir vittne till en dramatisk räddningsaktion av två fallskärmshoppare som fastnat i den 1 000 meter höga fjällväggen Trollvegga. Uppe på 1 500-meterstoppen Dalsnibba beundrar vi den magnifika utsikten innan vi vandrar in i Jotunheimen nationalpark, till det 275 meter höga vattenfallet Vettisfossen. Vi besöker de fantastiskt vackra stavkyrkorna från 1100-talet, mellanlandar ute på Hardangervidda, innan vi stannar till ute på fågelön Runde. Där närstuderar vi bl.a. lunnefåglar och de sällsynta storlabbarna. Till slut klättrar vi bakvägen upp på klippan Predikstolen som reser sig 600 meter rakt upp ur Lysefjorden. En i sanning hisnande upplevelse !


Längd: 35 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel från scannade diabilder

Marsfjällen ligger i ett mycket naturskönt område i Lappland, känt från Bernhard Nords klassiska roman "I Marsfjällets skugga". Jag börjar med att besöka Kultsjödalen och den kända Trappstegs-forsen. Sedan gör jag en 5-dagars ensamvandring in i Marsfjällsmassivet och letar efter gamla samiska offerplatser. Jag överraskas av en storm på kalfjället och ett bergspass tvingas jag ta mig över krypande på händer och knän, det går inte att stå upprätt i stormen.

     En visit i Fatmomakke, samernas urgamla mötesplats, hinner jag också med innan jag gör en grottkrypning in i Korallgrottan, Sveriges största grottsystem. En fantastisk upplevelse, att djupt inne i berggrunden på fjällen få krypa omkring i mångtusenåriga flodbäddar som numera är uttorkade.

 

Längd: 51 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel från scannade diabilder

Vi börjar med en 3-dagarsvandring i Norra Storfjället, norr om Hemavan.

I Lunndörrsfjällen nere i Jämtland gör vi rundvandringar i olika fjällavsnitt med fantastiska höstfärger, för att sedan avsluta med en toppbestigning av Helagsfjället, Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln.


Längd: 35 minuter     Pris: 1 250 kr     Digitalt bildspel från scannade diabilder

Från solnedgång till soluppgång, vad man kan uppleva i naturen på natten. Månförmörkelser, stjärnor, kometer, norrsken, ugglor, rävungar, sjöjungfrur, enhörning, skogsrå och andra märkliga företeelser. Visas med lätt utrustning: en övertoningsprojektor och utan ljudanläggning, jag berättar till bilderna direkt. Är lokalen lite större behövs tillgång till mikrofon.OBS! Det här programmet kräver mycket bra mörkläggning, framför allt om det ska visas dagtid när det är ljust ute.


Längd: 45 - 60 minuter     Pris: 1 250 kr     Diabildsvisning, jag berättar direkt till bilderna

Azorerna

Svalbard - en arktisk resa

Höstvandringar i Marsfjällen

Höstvandringar i fjällen

Natt i Naturen

Sylvans Foto  Skogsvägen 4  593 70  Ankarsrum  Tel. 0490-522 35  E-mail: leif@sylvansfoto.se                            Copyright © Sylvans Foto 2019